Land: Portugal
Regio: Alentejo
Druivenrassen: Touriga Nacional, Syrah en Aragonez
Alcohol: 13,5 %
Wijnhuis: Boas Quintas
Serveertemperatuur: 16-18 graden
Inhoud: 750ml
Lees meer.
De drie druivenrassen worden op verschillende momenten geoogst en los van elkaar vergist.
Na de alcoholische vergisting worden ze geblend en vervolgens rijpen ze nog 3 maanden op
eiken vaten. In de geur tonen van zwarte bes, vanille, braam en tijm. De smaak bestaat uit
rijp rood en zwart fruit, wat zwoel, de tannine is aanwezig maar mooi rijp en daardoor licht
en de afdronk is heerlijk zacht.
HERKOMST
Het wijnhuis Boas Quintas is opgericht door Nuno Cancela de Abreu. Een absoluut icoon
van de Portugese wijnwereld. Nuno heeft een flinke hoeveelheid onderzoeken gedaan op het
gebied van wijnverbouw en wijndruiven op verschillende universiteiten in Portugal en
Frankrijk. Uiteraard heeft hij ook vele functies bekleed bij meerdere grote wijnbedrijven. In
1991 besloot Nuno zelf een wijnbedrijf op te richten en zijn familie wijngaarden zelf te
exploiteren en dit is een groot succes geworden. Boas Quintas produceert prachtige wijnen
uit de diverse regio’s die Portugal rijk is.
Deze wijn komt uit de Alentejo, een heuvelachtige streek in het binnenland van Portugal.
Het is een enorm groot gebied: het beslaat een derde van de oppervlakte van het land. Toch
woont er minder dan 5% van de bevolking. Je kunt hier kilometers door bossen,
lavendelvelden en landerijen rijden zonder een mens of een huis tegen te komen. Het is er
erg heet: temperaturen van 40 graden zijn normaal in juli en augustus. Vaak wordt er
daarom al vroeg geoogst, meestal al in augustus. De laatste 20 jaar is er veel geld
geïnvesteerd in de wijnbouw en moderne wijnbedrijven maken hier prachtige wijnen
variërend van sapppig tot tannineus en stevig rood, maar ook fris en mineralig wit, vaak van
inheemse Portugese druivenrassen.
De wijnen van Boas Quintas worden de afgelopen jaren gemaakt met het Europese keurmerk Business and Biodiversity. Dit houdt in dat ze o.a. moeten zorgen voor een goede biodiversiteit van hun wijngaarden door bijvoorbeeld bescherming van inheemse diersoorten. Verder moet de ecologische footprint worden gewaarborgd door bijvoorbeeld gebruik te maken van hoofdzakelijk gerecyclede materialen. Deze voorwaarden van dit certificaat zijn in lijn met de Natura 2000 richtlijnen van de Europese Unie.