Benodigdheden (8 - 10 personen)
- 1 kg kruimige aardappelen
- 4 grote blikken (liefst rode) zalm
- 250 gram Hollandse garnalen
- 10 henne-eitjes
- Zoetzure auguren (hoeveelheid zelf bepalen)
- 2-3 granny smiths appels
- 1 grote, of 2 kleine rode uien
- 10 medium eieren
- 1 pak krab flakes of krab sticks
- Grote pot mayonaise
- 150 ml crème fraîche
- Ketchup
- Worcester saus
- Peper, zout, paprikapoeder
- Een tros cherry tomaatjes
Bereidingswijze
- Schil en kook de aardappelen. Laat ze afkoelen. Stamp ze met een pureestamper tot kruim.
- Kook alle eieren (henne-eitjes apart), laat ze afkoelen en pel ze.
- Snijd de auguren en rode ui in kleine stukjes. Schil de appels en snijd ze ook in kleine stukjes. Snijd de 10 medium eieren in kleine langwerpige reepjes.
- Maak de blikken zalm open en laat de uitlekken, haal de graten er uit en vel eraf.
- Maak een behoorlijke hoeveelheid cocktailsaus door mayonaise, crème fraîche en ketchup op smaak te brengen met peper, zout, kruiden en worcestersaus. De smaak mag wat zoutig zijn want het moet straks eieren en aardappelen op smaak brengen. Deze saus gebruik je voor het binden van de salade maar ook voor de gevulde krabeieren.
- Neem een grote kom en doe daar de gestampte aardappelen in, de schoongemaakte zalm, de gesneden appelen, uien, eieren en augurken. Meng het met handen tot een luchtige massa.
- Voeg de saus toe, de hoeveelheid bepaal je zelf. Niet teveel, want dan wordt het klef. Vermeng het geheel met je handen.
- Snijd de 10 kleine henne-eieren door midden, haal het geel eruit en leg dat in een kom. Doe het eigeel met krabsticks of krabflakes in keukenmachine en voeg zoveel cocktailsaus toe totdat het een smeuïge substantie wordt (ook weer niet te dun). Doe het mengsel in een spuitzak en spuit de 20 halve eitjes er mee op. Strooi er een beetje paprikapoeder overheen en laat ze opstijven in de ijskast.
- Neem een mooie grote presenteerzaal, leg de salade in het midden, vorm een ovale of ronde heuvel (afhankelijk van de vorm van de schaal). Druk het aan en strijk het glad. Smeer hier met een spatel een dun laagje mayonaise overheen. Hier overheen verdeel je de Hollandse garnalen. Garneer met om en om een half eitje en tomaatje.
- Serveer met stokbrood.
Jessica Verkade - Vinoloog