Menu
EUR
Let op: door gebruik te maken van deze website verklaar je minimaal 18 jaar oud te zijn.
  • Altijd 7,5% korting met Cash For Wine
  • Ontdek jouw smaakprofiel
  • Ruim assortiment kwaliteitswijnen
  • Persoonlijk wijnadvies

SMAAKPROFIEL

en kom er achter wat je smaakprofiel is!

 

Lees op deze pagina meer over de unieke persoonlijke smaaktest!

GEBALANCEERD     KRACHTIG

ROND                       VOL

LICHT                       STEVIG

FRIS                          OPWEKKEND

Jouw smaakstijl komt niet zomaar tot stand. Hier zit een wetenschappelijk bewezen theorie achter van smaakprofessor dr. Peter Klosse. 


Smaken of proeven?
Smaak is subjectief, dat hoor je vaak genoeg. Je vindt iets lekker of niet. Eigenlijk gaat het dan niet om smaak, maar om de voorkeur voor iets.

Meetbare smaakfactoren
In de smaaktheorie worden 3 universele factoren benoemd waarmee je smaak kunt classificeren:
- Smaakrijkdom
- Strak mondgevoel
- Filmend mondgevoel

Smaakrijkdom zegt iets over de hoeveelheid smaak of intensiteit van de smaak. Hoeveel proef je van iets, maar ook of die smaak fris of rijp is, speelt een rol. Het smaakgehalte wordt hoger naarmate de smaak rijper is. Hoe je smaak ervaart, het mondgevoel, wordt beïnvloed door de textuur. ‘Filmend’ is een vol, romig, gevoel in jouw mond. Dat krijg je bijvoorbeeld van room, suiker of boter. Een ‘strak’ mondgevoel is een beetje stroef en samentrekkend, zoals bijvoorbeeld bij het eten van citroen.

Jouw smaakstijl
Het mooie is dat je zo voor elke smaak de smaakrijkdom en het mondgevoel kunt vaststellen. Dat geldt ook voor wijn.

Wij classificeren onze wijnen op basis van deze smaakfactoren in acht verschillende smaakstijlen.

Door middel van onze smaakstijl test bij ons in de winkel, komen we jouw favoriete smaakrijkdom en mondgevoel, en dus jouw favoriete smaakstijl te weten.

Smaakstijlen
De acht verschillende smaakstijlen staan voor:

1 – Gebalanceerd
Wijn die niet té is, dus niet te zuur, niet te zoet en niet te droog. Kortom, lichte wijnen.

2 – Rond
Harmonische wijnen, die naar zacht, rijp fruit proeven. Wijn die soms kort op hout heeft gelegen bij de wijnboer, maar vaak ook niet. Toegankelijke wijn met een mooie, zachte smaak.

3 – Licht
Wijnen die best wat zuur mogen hebben.  Maar ook een pittige, frisse wijn. Gewoon een lekkere wijn die je kan doordrinken en bij veel gerechten past.

4 – Fris
Frisse en opwekkende wijnen. Wijnen die niet op hout zijn bewaard of een rijke fruitsmaak hebben. Veel witte wijnen dus, maar ook een glaasje licht rood mag best.

5 – Krachtig
Dit zijn wijnen met karakter. Wijnen met tannine, waar jouw mond een beetje van samentrekt. Strakke wijnen met een mooie houtsmaak, krachtig in de mond. Geen laffe wijntjes, maar ruige jongens dus

6 – Vol
Volle, vaak zoetere wijnen. Wijnen waarvan de geur bij het openen van de fles erin knalt. Mooi gekleurde wijn met veel rijp fruit. Denk aan een stormachtig najaar, opgekruld voor een brandende open haard.

7 – Stevig
Dit zijn stevige, pittige wijnen. Wijnen die in houten vaten hebben gerijpt. Waar je bij iedere slok weer iets nieuws proeft. Denk overigens niet alleen aan rood. Er zijn ook stevige, witte wijnen die hieraan voldoen.

8 – Opwekkend
Frisse wijnen die prikkelen, met name door koolzuur. Karakterwijnen met een uitgesproken smaak. Niet alleen bubbels zoals Champagne, Prosecco of Cava, maar ook stille wijnen met veel zuren.

Vind ik wijnen buiten mijn smaakstijl dan niet lekker?
De wijnen uit jouw smaakstijl passen het best bij jou, omdat ze voldoen aan jouw antwoorden uit de smaaktest. Dat betekent niet dat je wijnen uit de andere smaakstijlen moet negeren.

Integendeel, vrijwel niemand behoort helemaal tot één smaakstijl. Zoals gezegd heb je een favoriete smaakstijl, en een of meerdere stijlen die daarbij in de buurt komen.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €85,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!